Povijest sokola

 

  • Fotografija iz 1914 godine u ulici Stjepana Radića
  • Odabrano iz povijesti o načelima i duhu sokolskom
  • “Gore srca hrvatski narode! Nema razloga očajanju. Povijest tvoja, koja bilježi tisućljetno odolijevanje svima neprijateljskim nasrtajima, neka ti ulije u srce hrabrost i vjeru. Da ćeš i ubuduće obraniti ovu svetu grudu svoje domovine i sačuvati je i predati potomstvu kao dragocjenu baštinu.”

Prvom predsjedniku Franji Tuđmanu  na Medvedgradu ,prijavak podnio satnik Dalibor Andreković.

  • “Hrvatska živi tisuću godina, a nama koji smo tako sretno da tu tisućgodišnjicu možemo prislaviti, mora biti u srcu uklesan zavijet, da ćemo sve učiniti, da naše daleko potomstvo opet bude u prigodi da proslavi tisućgodišnjicu Hrvatske, drugu tisućgodišnjicu. Na ovu svečanost pohrlile su u Zagreb nepregledne tisuće hrvatskih sokolova da uveličaju ovo naše narodno slavlje. Mi ih od sveg srca pozdravljamo Dobro došli Hrvatski sokolovi! Dobro nam došli sokolovi u prvi hrvatski grad u ime majke hrvatske pozdravlja vas Zagreb srdačnom dobrodošlicom i zahvaljuje vam, što ste se udružili i sakupili da kažete svima i svakome, da ste bili i da će te ostati obrana hrvatske i štit hrvatski sokol. Okupili ste se pod hrvatskom zastavom, jer ste za svoj poziv odabrali rad oko jačanja i pomlađivanja hrvatstva. Dobro ste shvatili svoju dužnost i ispravno ste zastupali sokolsku misao.”

(dio teksta odabran iz časopisa hrvat od 18.08.1925. Godine, a povodom dolaska kralja Aleksandra u Zagreb).

Sudjelovanje na obilježavanju dana grada Pečuha.

  • Sokol u svojim redovima mora imati ljude koji se odlikuju karakterom, plemenitošću i izobrazbom, a nikada ljude koji se hoće s pomoću sokola da dovinu do kakvih časti ili osobne koristi ili ljudi nemarni, te prema ciljevima sokolskim posve ravnodušni. Pravi sokol ne smije uzmicati pred nijednom zaprjekom. Plemenita misao, isti cilj, oduševljenje, ljubav prema narodu i težnja moraju biti sokolu na korist. Svaki sokol treba da radi neumorno, požrtvovano, da žrtvuje većinu svog slobodnog vremena, da rade s voljom i ljubavi.

Pripadnici počasne sokolske garde na Medvedgradu

  • SOKOL JE PTICA DANA, A NE NOĆI
  • Zadaća je sokolstva ostvariti velike ideale. Sokolstvo ima da sav hrvatski narod podigne na stupanj kulture savršenosti, da narodu odgoji prave karaktere. Ništa ne može čovjeka učiniti smiješnim, nego kad mijenja svoje uvjerenje iz koristoljublja, kad nema svojih načela, te pada iz jedne nedosljednosti u drugu.

 

  • “Neka je svaki sokol sokolom tijelom i dušom, neka bude istup njegov svuda dostojan našeg neumornog nastojanja, našeg uspjeha i naše povijesne kulturne snage.”
  • (dio teksta odabran iz spomen spisa i svesokolskog sleta održanog u Zagrebu 1911. godine).

Komentari su zatvoreni.