O nama

 

   • UPOZORENJE:
   • PRAVNE NOTE
   • Rješenjem Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo ,Sektora za znakove razlikovanja od 10.10.2009. godine zaštičena su osnovna obilježja /žig ,ime udruge i ostalo/ te odora povijesne postrojbe u svom izgledu i obliku.Time je okončan proces zaštite obilježja i odore Udruge građana Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije Osijek i njezine povijesne postrojbe koje je pokrenilo poglavarstvo Udruge.
   • Donošenjem spomenitih rješenja ZABRANJENO je nedopušteno korištenje svih fotografija za razne medijske i osobne interese koje štete udruzi kao i  preprodaja  obilježja Udruge i svojevoljna reprodukcija fotografijama ili snimkama gardista s odorom u cijelosti ili djelovima u tiskanim ili digitalnim medijima /za kalendare,brošure,suvenire,naljepnice,spotove,ostale reprodukcije i drugo/bez pisanog  ODOBRENJA  poglavara udruge i sklapanja odgovarajućeg sporazuma o međusobnim pravima i obvezama.
   • Za svako suprotno postupanje poglavarstvo Udruge tražit će zadovoljštinu preko odgovarajućih državnih institucija i tijela sudske i policijske vlasti.
   • Ova obavijest ujedno je i javno U P O Z O R E NJ E  svima koji žele ostvariti poslovni interes, ili neki negativan prikaz  preko isticanja obilježja ili pripadnika povjesne postrojbe , da to ne čine bez predhodnog dobivenog odobrenja UO Udruge.
   •  
   •  

    

   

Pripadnici počasne  garde sudjeluju na obilježavanju 20-et godina  interventne policije

 • NN 6/2019 (18.1.2019.), Odluka o dodjeli priznanja Povelje Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju i
  njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kul
  turne baštine Republike Hrvatske
  PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE
  122
  Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 5. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 56/90, 135/97,
  113/00, 28/01, 76/10 i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i odredbe članka 2., 3. i 24. Zakona o
  odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske (»Narodne novine«, 20/95, 57/06 i 141/06), a na prijedlog Državnog
  povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, donosim
  ODLUKU
  O DODJELI PRIZNANJA
  Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine
  Republike Hrvatske, dodjeljuje se
  SAVEZU POVIJESNIH POSTROJBI HRVATSKE VOJSKE
  HRVATSKOM SOKOLU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
  VARAŽDINSKOJ GRAĐANSKOJ GARDI (GRAD VARAŽDIN)
  KRIŽEVAČKOJ DJEVOJAČKOJ STRAŽI (GRAD KRIŽEVCI)
  HRVATSKOJ BRATOVŠTINI BOKELJSKOJ MORNARICI 809.
  PLEMENITOJ OPĆINI TUROPOLJSKOJ
  KARLOVAČKOJ GRAĐANSKOJ GARDI (GRAD KARLOVAC)
  SAMOBORSKOJ NARODNOJ GARDI
  KU »STARI GRANIČAR« ŽUPANJA
  BJELOVARSKIM GRANIČARIMA-HUSARIMA 1756.
  ZRINSKOJ GARDI ČAKOVEC
  PP KZŽ »KOSTELSKA PIŠTOLA – KEGLEVIĆEVA STRAŽA KOSTEL«
  SENJSKIM USKOCIMA (PUČKO OTVORENO UČILIŠTE M. C. NEHAJEV)
  POVIJESNOJ POSTROJBI SVETONEDELJSKA GARDA PETAR II. ERDÖDY
  DRUŠTVU DUBROVAČKIH TROMBUNJERA
  GRADSKOJ STRAŽI BAKAR.
  Klasa: 061-01/18-01/22
  Urbroj: 71-06-04/4-18-01
  Zagreb, 20. prosinca 2018.
  Predsjednica
  Republike Hrvatske
  Kolinda Grabar-Kitarović,
 • Hrvatski sokol je neprofitabilna, samostalna , nestranačka, kulturno-povijesno športska i humanitarna udruga koja poštuje  ustav i sve zakone koji su na snazi u Republici Hrvatskoj te se svojim volonterskim radom bori za boljitak, prosperitet i očuvanje nacionalne svijesti svekolikog hrvatskog pučanstva u obnavljanju i očuvanju povijesno kulturne baštine  .

 • Danas je Hrvatski sokol u Osijeku jedina volonterska udruga Hrvatskog sokola u Hrvatskoj koja broji  sa 08.04.2022. .godine  2 753 člana.
 • Hrvatski sokol je član Europskih vojnih postrojbi / UEWHG /od 2016. godine
 • Hrvatski sokol je član  Saveza povijesnih postrojbi  hrvatske vojske i član je Europskog saveza povijesnih postrojbi EGS-a od 2005. godine.
 • Hrvatski sokol Osijek dobitnik je VOLONTERSKE NAGRADE U 2014. godini u kategoriji primjera dobre prakse uključivanja volontera.
 • Volonterska nagrada uručena je 03.12.2014. godine  u dječjem kazalištu Osijek , a nagradu su primio  zapovjednik straže Goran Đapić

 

Blagoslov kipa Alojza Stepinca u župi presvjetlog imena Marijinog

 • U svom sastavu ima povijesnu postrojbu počasne sokolske garde, tamburaški sastav te 3 športska kluba . Naše je članstvo svekoliko i raznovrsno od djece do umirovljenika, ali možemo sigurno istaknuti da većinu članstva čine mladi koji se bave raznim aktivnostima koje nudi udruga, a one su raznovrsne da svatko može naći ono što želi.

Nogometni turnir sokolova

 • Radi očuvanja tradicije i snaženja nacionalne svijesti hrvatske mladeži u očuvanju povijesno-kulturne baštine ,športa i glazbe  udruga organizira povijesno – manifestacijske oblike rada, osobito u povodu značajnih obljetnica gdje sudjeluje u javnom životu Grada, Županije, državne vlasti, crkve , Hrvatske vojske.

Fotografija sa obilježavanja polaganja vijenaca na Kapelici Mira 2011. god.

 • I ovom prilikom bi smo posebno istaknuli humanitarne aktivnosti koje je Hrvatski sokol pokretao na razini Grada i Županije, a odnosi se na pomoć djeci poginulih hrvatskih branitelja, domova za stare i nemoćne, Kliničke bolnice Osijek, kulturno – umjetničkih događanja, organizacija športskih priredbi, te mnoge druge aktivnosti u suradnji sa onima koji žele poboljšati aktivnost među mladima.

Fotografija sa javnog snimanja Lijepom našom u Osijeku 2011.

Komentari su zatvoreni.